Så blev gården en fikaoas

Vi startade ett kafé i anslutning till bokhandeln. Här ska besökaren serveras gott kaffe och stilla stunder på den vackra innergården – kanske den enda i Båstad som återställts i ursprungligt skick och är publik. Nu är vi två verksamheter. En bokhandel och en liten bistro/kafé som delar plats i den fina Köpmannafastigheten på Köpmansgatan 12 i Båstad.

På Kafé bokhandlaregården ska man kunna slå sig ner för mat, fika njutning och samtal. Lyssna till dämpade sommarljud, fågelkvitter och vindens sus från de stora bokarna i närliggande Pershögskogen. Härinne, bara några meter från vimlet på gatan råder stillhet.

Vi värnar om lokala råvaror, om hönorna som värper äggen vi bakar med, om odlade marker,  småskaliga vinbönderna och miljön i stort. Här serveras vi hembakade kakor på äkta smör och kravmärkta ägg, bröd bakat på surdeg, lunchrätter med mycket grönt och massor av sommarkänsla.

Varmt välkomna ska ni vara.

Gårdens historia

Efter den stora branden i Båstad för 150 år sedan fick många byggnader nytt utseende. Bland annat förbjöds halmtak. Familjen Elmlund uppförde köpmanshuset här längs Köpmansgatan med två tillhörande gårdshus, ett kombinerat brygghus och vävstuga och ett stall och undantag. På bilden syns husets ägare utanför brygghuset, idag Kafé bokhandlaregården. Bilden är tagen omkring förra sekelskiftet. På gården planterades ett vårdträd av valnöt som gav stora skördar. Nötterna skördades och skickades, lagom till jul, för försäljning i Stockholm. I brygghuset fanns ett stort bykkar med egen källa. I samband med ett tillbud då ett barn höll på att drunkna sattes karet igen med kullerstenar som plockades upp från gården. Under de senaste decennierna har ett nytt valnötsträd planterats och gården återfått kullerstensbeläggning.