Så blev gården en fikaoas

Vi startade ett kafé i anslutning till bokhandeln. Här ska besökaren serveras gott kaffe och stilla stunder på den vackra innergården – kanske den enda i Båstad som återställts i ursprungligt skick och är publik. På Kafé bokhandlaregården ska man kunna slå sig ner, njuta av en nyinköpt bok eller bara lyssna till dämpade sommarljud, fågelkvitter och vindens sus från de stora bokarna i närliggande Pershögskogen. Lokala råvaror, hembakade kakor på äkta smör och ekologiska ägg, bröd bakat på surdeg, vegetariska lunchrätter och hemtrevlig sommarkänsla.

Gården

Efter den stora branden i Båstad för 150 år sedan fick många byggnader nytt utseende. Bland annat förbjöds halmtak. Familjen Elmlund uppförde köpmanshuset här längs Köpmansgatan med två tillhörande gårdshus, ett kombinerat brygghus och vävstuga och ett stall och undantag. På bilden syns husets ägare utanför brygghuset, idag Kafé bokhandlaregården. Bilden är tagen omkring förra sekelskiftet. På gården planterades ett vårdträd av valnöt som gav stora skördar. Nötterna skördades och skickades, lagom till jul, för försäljning i Stockholm. I brygghuset fanns ett stort bykkar med egen källa. I samband med ett tillbud då ett barn höll på att drunkna sattes karet igen med kullerstenar som plockades upp från gården. Under de senaste decennierna har ett nytt valnötsträd planterats och gården återfått kullerstensbeläggning.

KAKORNA

Vi bakar alla kakor själva. Vi använder bara riktigt smör och alltid ekologiska ägg. Äkta belgisk choklad, finaste kakao och ekologisk lakrits och citron tar plats i flera av våra bakverk.
Alla kakor bakas hantverksmässigt och individuellt, vilket gör att de ibland får lite olika form och utseende.

KAFFET

Alpha Ousmane Sow med rötter från Guinea Conakry på den afrikanska västkusten flyttade till Sverige med sin fru Ida från Skottorp. Tillsammans start-ade rosteriet I’m Coffee i Halmstad med kaffe från släktens egna plantager i Guinea, men också från högkvalitativa plantager runt om i världen. På Kafé Bokhandlaregården har vi valt ut två sorters mörkrost, ett för brygg- och ett som passar för pressokaffe.

BRÖDET

Bakas på Saluhallen i Höganäs. De levererar surdegsbröd till Båstad och vi tycker att det är oslagbart med grillade mackor på deras stora levainbröd. Bullar bakade på rostat svenskt råg är ett matigt och smakrikt bröd som passar så bra med salt skink och krämig ost.

De fantastiska söta bullarna bakas i stora bläck med mycket smör och rikligt med nymald kardemumma.

OSTEN

Skottorps Ambrosia Special är inspirerad av en ost som förr tillverkades vid lokala Vallberga mejeri i södra Halland. Ingmarie Müller-Uri som under många år arbetat som mejeritekniker och chef på Arla satsade för ett antal år sedan på eget och tog upp den klassiska sydhalländska smaken. Ambrosiaosten är en krämig kittost med mycket karaktär i doft och i smak. Kittosten behandlas i början av lagringen med saltlake och särskild bakteriekultur som påverkar mognaden. Vi tycker den passar perfekt till bröd gjort på rostat råg.

SKINKAN

Spickeskinka (eller som vissa skåningar säger – spegeskinka) är en svensk lufttorkad skinka som saltats, torkats och sedan kallrökts. Det ger en både salt och rökt smak som gifter sig särskilt bra med grillat surdegsbakad bröd. Spickeskinkan vi serverar tillverkas av familjen Heberlein i Förslöv. Härifrån kommer också den berömda grönpepparsalamin - någras favorit på varm macka – och den lyxiga gräddpastejen.

GLASSEN

Bjäreglass tillverkas mitt uppe på åsen av mjölk från gårdens egna kor. Alexander Ivarsson tog över familjens mjölkgård och började för några år sedan med egen förädling av råvaran. Korna betar ett stenkast från glasstillverkningen och den mjölk som inte används till glass levereras till Skånemejerier.

ALLERGI OCH ÖVERKÄNSLIGHET

Från "Glutenfritt i Malmö" kommer pitabröd för dig som vill ha glutenfri smörgås eller varm macka.

I vårt ordinarie kaksortiment finns  flera glutenfria bakverk.

I köket hanteras hasselnötter, mandel, valnötter och vetemjöl. Är du osäker eller har frågor är det bara att säga till.